Műanyag tisztítók

Autó belső műanyag tisztítás lépésről lépésre

A beltér elemeinek a tisztítása esztétikai szempontból is fontos, de az utastér komfortját és higiéniáját is növeli. Ehhez persze szükséged lesz a megfelelő belső műanyag tisztítókra és ápolókra. Rendszeres karbantartással megőrizhetjük a műanyagok állapotát és elkerülhetjük azok idő előtti elöregedését, kopását. A következőkben kiderül, hogyan érdemes házilag elvégezni a belső műanyagból készült elemek tisztítását, milyen eszközökre és tisztítószerekre lesz szükségünk és milyen anyagokat nem ajánlott használni.

Miért érdemes házilag tisztítani a beltéri műanyagokat?

A házilag elvégzett tisztítás számos előnnyel jár. Először is költséghatékony, hiszen nem kell fizetni a professzionális autókozmetikai szolgáltatásokért. Másodszor, a rendszeres tisztítás segít megőrizni az autó belső terének újszerű állapotát, ami növelheti az autó értékét. Végül, a saját kezű tisztítás során biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő termékeket és technikákat alkalmazzuk, amik kíméletesek az autó anyagaihoz. Érdemes alapos előkészítéssel kezdeni. Először távolítsunk el minden személyes tárgyat az autóból és porszívózzuk ki az utasteret, hogy megszabaduljunk a nagyobb szennyeződésektől és portól.

A tisztítási folyamatot érdemes árnyékos helyen végezni, hogy elkerüljük a tisztítószerek gyors kiszáradását, ami foltokat hagyhatnak maguk után. A tisztításhoz szükségünk lesz néhány alapvető eszközre és tisztítószerre. A mikroszálas kendők kíméletesek a műanyag felületekhez és hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket anélkül, hogy karcolást okoznának. A puha sörtéjű kefék segítségével elérhetjük a nehezen hozzáférhető helyeket és a mélyebb résekben lévő szennyeződéseket is eltávolíthatjuk. A speciális műanyag tisztítószerek kifejezetten ajánlottak a belső műanyag elemekhez, mivel ezek egyaránt kíméletesek és hatékonyak. A száraz törlőkendőkkel a tisztítószer maradványait és a nedvességet törölhetjük le.

Mit nem szabad használni az autó beltéri műanyag részek tisztításához?

Fontos, hogy elkerüljük a háztartási tisztítószerek és durva súrolószerek használatát, mivel ezek károsíthatják a műanyag felületeket. Az alkoholos, ammóniás és más agresszív vegyszerek kiszáríthatják és megrepeszthetik a műanyagokat, valamint elszíneződéseket okozhatnak. Szintén kerülendőek a durva szivacsok és kefék, amik megkarcolhatják a műanyagokat. A speciálisan erre a célra készített tisztítószerek impregnálják és védelmet nyújtanak az UV-sugarak ellen. Az erősen szennyezett felületek tisztítása előbb történjen univerzális műanyagtisztítóval, majd ezt követően kezelhetjük az erre szolgáló termékkel.

Akár matt hatás is elérhető az erre szolgáló szerekkel, ami sötétebb árnyalatot eredményez az alkalmazása után. Természetesen a fényes hatás is egyszerűen elérhető, ha ehhez keresünk műanyag ápoló- és tisztítószert. A minőségi termékekkel oly módon érhető el ez a hatást, hogy a felület száraz marad és nem válik ragacsossá. Természetes hatást kölcsönöz, ami hónapokon át tarthat. Bizonyos műanyagápolók a gumitömítésekhez és az abroncsok ápolásához is használhatóak.