A függönyök anyaga a hangulatot is megalapozza

Karakteres, feltűnő dekorációs elemeket nem mindenki választ szívesen az otthonába. Némelyek nem is tudnák a nekik szánt szerepet ellátni, ha erőteljes minta vagy szín jellemezné. Az áttetsző, fényáteresztő függönyök éppen a funkciójuknál fogva ezen textíliák közé tartoznak. Ellenben, a sötétítő társaiknál már más a helyzet.

Ezeknél a függönyöknél még önmagában az alapanyag megválasztása is lehet díszítő hatású. Tetszés szerint választhatjuk a sűrű, fényes, színjátszó hatást keltő taftot; az elegáns, fényesen sima és finom felületű, lágy esésű szatént; a bársonyosan puha zseníliát; az intenzív mintázatú selyemszövetet, a brokátot; a natúr, természetes len alapú, tartós és jól mosható lenvásznat.

Ugyanakkor dönthetünk az eredetileg selyemből készült, atlaszkötésű, mintázott damaszt; a klasszikus bársony, ami egyik irányból tompa fényű, másik irányból matt hatású, sőt, a vastagabb pamutból készült, általában keleti motívumokkal, madár- és virágmintákkal nyomott kreton mellett id. A sötétítő függönyök a választott alapanyagtól függően teremtik meg a hangulatot a lakásunkban.