drszaboantal

Hogyan csökkentsd az időskori látásromlást

Ahogy öregszel, a szemed az életkorral összefüggő változásokon megy keresztül. A szem általában 19 éves kortól 40 éves korig a legegészségesebb. A látás gyakran a negyedik X betöltése után változik, és ismét, amint betöltötted a 60-as éveidet. Szerencsére a szemüveg nem az egyetlen kezelés az öregedő látás kezelésére. A szemüvegek helyetti alternatív beavatkozásokról bővebb információkért kattints IDE!

Melyek az életkorral összefüggő látásváltozások?

Bármennyire is szeretnéd elkerülni a látásodban bekövetkező változásokat vagy látásproblémákat, ahogy öregszel, ez elkerülhetetlen része annak, amit az élet tartogat számodra. Az igazság az, hogy számos különböző probléma van, ami befolyásolhatja a szem fókuszálási vagy tisztánlátási képességét. Ezek többségéről az alábbiakban szerezhetsz tudomást.

Öregszeműség, vagyis presbyopia

A „presbyopia” kifejezés egy görög szóból származik, ami „öreg szemet” jelent. Ez egy korral összefüggő szemészeti állapot, ami befolyásolja azt a képességet, hogy a rendellenes alakú lencse miatt közelről tisztán láss, annak ellenére, hogy távolra jól látsz. A tünetek hasonlóak a távollátáshoz, de a presbyopiát az életkor okozza.

Szürkehályog

A szürkehályogot a szem természetes lencséjének elhomályosodása jellemzi. Ez befolyásolja a tiszta látás képességét, és ahhoz hasonlít, mintha egy ködös ablakon vagy matt üvegen keresztül néznél. A legtöbb ember eleinte nem észlel semmilyen tünetet, de a látás idővel rosszabbodik.

Glaukóma

A glaukóma számos olyan szembetegség gyűjtőfogalma, ami a látóideg károsodását okozza. Ez a szem és az agy közötti fő kommunikációs vonal. A fény a szem hátsó részén elektromos jellé alakul át, mielőtt a látóidegen keresztül az agyba jutna.

Retina rendellenességek

Számos olyan szembetegség van, ami a retina (a szem hátsó része) károsodását okozza, beleértve az időskori sárgafolt sorvadást, a retina leválását vagy a szakadását. A retina bármilyen károsodása hatással lehet a képek agyba történő továbbítására.

Szemszárazság

A nap folyamán a szemed könnyet termel, ami segít a szem kenésében és táplálásában. Az életkor előrehaladtával a könnyek minősége és mennyisége csökkenhet, ami megzavarhatja a szem táplálását és kenését. Ez szemszárazságot okoz, és a szem elülső felületének károsodását eredményezheti.

Korrigálhatóak-e lézeres műtéttel az életkorral összefüggő látásproblémák?
Mint említettük, a szem általában 40 éves korban, majd 60 éves korban kezd el változni és problémákat okozni. Bár ezt nem lehet teljesen elkerülni (mivel ez az öregedési folyamat normális része), számos módja van annak, hogy lelassítsd, és a lehető leghosszabb ideig megőrizd a jó látásod.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden szembetegségre van gyógymód, de a legtöbbre a kor előrehaladtával rendelkezésre állnak kezelési lehetőségek. A technológia fejlődésével a lézeres műtét gyakran alkalmazott lehetőséggé vált, és segíthet újra tisztán látni. És ne feledd, a rendszeres szemvizsgálat segít abban, hogy a problémák korai stádiumban felismerhetőek legyenek.