ácskalapács

Mekkora egy átlagos ácskalapács?

A tetőn dolgozni nem egyszerű, különösen akkor, ha még el sem készült teljesen. Ilyenkor jó, ha egy rendes ácskalapács velünk van. Megbízható munkatárs, könnyen bevethető mindenes. Olyan szerszám, amit még azok is ismernek és használnak, akik nem szakemberek.

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy már ebből az ősi eszközből is sokféle létezik. Mindenki másképpen használja, így alakulhatott ki külön forma a kovácsoknak, asztalosoknak, cipészeknek, ötvösöknek, szobrászoknak, kőműveseknek és még sorolhatnánk.

Az ácskalapács kialakítása különleges, azonnal fel lehet ismerni. Az egyik oldala az ütéshez használatos, a másik viszont ívben hajló, karmos kialakítású. Fontos különbség az egyszerű szöghúzó fajtához képest, hogy az egyik karom csonka, vagyis aszimmetrikus a kialakítása.

Az ácskalapács amúgy nem tartozik a súlyosabb szerszámok közé. A legtöbb ilyen szerszám súlya 0,5 és 1 kg közé tehető, a legnépszerűbb a 600 g ácskalapács. Ennél nagyobb ütőerőre az ácsoknak csak ritkán van szükségük.