NTAK adatszolgáltatás

Kötelező NTAK regisztráció: útmutató vendéglátósoknak

A fejlődés olyan folyamat, amit megállítani nem, legfeljebb csak lassítani lehet. Igazából felesleges lenne ennek útjába állni, mert ami rossz irányba megy, az előbb-utóbb úgyis akadályokba ütközik és megszűnik, átalakul. A modernizáció, digitalizáció révén olyan új lehetőségek nyíltak, amelyek segítik az országok fejlődését jelentős tempóban. Hazánk földrajzi elhelyezkedéséből és méreteiből adódóan nincs éppen kirívó helyzetben, de azért vannak olyan előnyei, amikre bátran lehet támaszkodni.

A természeti és kulturális szépségek, némi rásegítéssel, igazán népszerűvé váltak az elmúlt évtizedekben. A bevételek jelentős része tehát a turizmusból származik, így ezt a szektort megéri a továbbiakban is fejleszteni. A célirányos finanszírozásokhoz viszont kellenek a valós és minél jobban átlátható adatsorok. Ezért az MTÜ megalkotta az NTAK rendszert, ami kimondottan azt a célt szolgálja, hogy valós időben lehessen nyomon követni a különféle turisztikai attrakciók és szálláshelyek forgalmát.

A kötelező regisztráció számos területre vonatkozik. A vendéglátósok tehát mielőbb el kell végezzék, mert az elmulasztása komoly büntetést von maga után. Ami nagy jelentőséggel bír még a szektor képviselői részére, az az éves bevétel. Ez is számít az NTAK adatszolgáltatásnál. A kezdetben 2023-as év elejére tervezett bevezetés féléves haladékot kapott, majd életbe lépése csak a múlt évben 100 millió Forintnál magasabb bevételű vállalkozásokra vonatkozott. A sávos bevezetés révén, azon cégeknek, ahol 12 és 100 millió Ft közötti a bevétel, csak 2024 január 1-től válik kötelezővé az adatszolgáltatás.

Jó hír, hogy a jelenlegi állás szerint, a 12 millió Ft alatti bevételt elkönyvelők mentesülnek a kötelesség alól, de a regisztráció esetükben is döntő jelentőséggel bír. A metódus egyszerű, így nem marad más hátra, mint a kért információ biztosítása, ami az MTÜ mellett, eljut a helyi közhivatalokba, a KSH-hoz, valamint a NAV-hoz egyaránt. A CMO kiváló szoftvercsomagokat és az azokat kezelni képes készülékeket kínál, ezek segítségével egyszerűen megfelelhetsz a hatósági elvárásoknak.